Blog
02. 02. 2016 @ Antonija Eremut

Zmijavci, Dikovača

Kategorija: kulturna baština GPS: LAT: 43.4179750364 / LONG 17.2118510026

Arheološki lokalitet „Crkvine“ pod uzvisinom „Dikovača“, poznat je još od 19. stoljeća kada ga počinje istraživati fra Ivan Tonković, franjevac rodom iz Zmijavaca. On je u studenom 1897. gotovo u cijelosti o svom trošku i na zemlji svoje obitelji jednim dijelom istražio ostatke ranokršćanske crkve a nalaze (u prvom redu kamenu plastiku) je pohranio u Franjevačkom samostanu u Imotskom što je označilo začetak današnje bogate franjevačke zbirke.

Lokalitet se istraživao ponovo od 1981. do 1992. godine. Otkrivena je prostrana trobrodna bazilika s narteksom (predvorjem) i dvije krstionice. Sklop je nastao u 5. stoljeću, a trajao je do 7. stoljeća kada je vjerojatno porušen. Istraženo je i nekoliko zidanih grobnica i običnih grobova, a pronađeno je i dosta pokretnog arheološkog materijala, u prvom redu kamenog crkvenog namještaja od kojega je dio nastao u lokalnim radionicama. Samo nalazište je znatno veće i slojevitije od istraženog dijela i jedno je od najvažnijih za razumijevanje antičke povijesti ovog prostora. U okolici Imotskog smjestilo se nekoliko rimskih naselja od kojih za dva znamo i imena – Bilubium/Bilubio i Novae/Ad Novas – a nalazimo ih na rimskim mapama i itinererima-putnim priručnicima. Ovo posljednje koristilo se i crkvom na Dikovači.

Nešto istočnije od ovog mjesta, na uzvisini južno od ceste, crkva je Svih Svetih, župna crkva Zmijavaca sagrađena 1895. godine, s vrlo vrijednim drvenim glavnim oltarom iz istog vremena nastalim u poznatim drvorezbarskim radionicama u Tirolu.