Blog
02. 02. 2016 @

Grad Solin

Kategorija: turistička ponuda GPS: LAT: 43.5417734876 / LONG 16.4813192231

Solin, populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj, grad prijatelj obitelji i djece s 24.125 stanovnika, smjestio se u blizini ušća rijeke Jadro, u centralnom dijelu srednje Dalmacije, 3 km sjeveroistočno od Splita. U neposrednoj blizini nalaze se Kaštela, Trogir i Klis. Grad Solin se nalazi na raskrižju svih važnih prometnica te u neposrednoj blizini autoceste i zračne luke.

Od antičke Salone, nekada glavnog grada rimske provincije Dalmacije o čijoj veličini, blagostanju i raskoši svjedoče brojni arheološki nalazi, pa do vremena hrvatskih vladara kada je Gospinim otokom kročila kraljica Jelena, krunidbe kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi godine 1076. te slikovitih mlinica iz 18. stoljeća, Solin je uistinu grad spomenik. Šetnicom uz Jadro, kratkom ali povijesno izuzetno značajnom urbanom rijekom koja u dijelu gornjeg toka ima ihtiološki rezervat sa zaštićenom endemskom mekousnom pastrvom, otkriva se obilje kulturno-povijesne baštine: Dioklecijanov akvedukt koji je i dalje u funkciji, hidroelektrana Vrilo spočetka 20. stoljeća, Gradina - utvrda iz turskog doba, Šuplja crkva - krunidbena bazilika kralja Zvonimira. U samom centru današnjeg grada nalazi se močvarni čempres, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, dok na području izvora i ušća Jadra nailazimo na brojne tragove koje je u kulturnom krajoliku ostavila industrija cementa. Ona je početkom 20. stoljeća istovremeno i gušila i razvijala Solin, a navedena područja svjedoče o kompleksnoj transformaciji grada i suživotu različitih prostornih i povijesnih slojeva.

U sklopu arheološkog parka možete razgledati ostatke Salone, dok se u kući Parać, podignutoj na obodu amfiteatra organiziraju se arheološko-restauratorske radionice. U zgradi Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, koja se nalazi u strogom centru pokraj Gospina otoka, možete razgledati zbirku umjetnina. U Teatrinu koji djeluje u sklopu Gradske knjižnice odvijaju se brojna događanja i izložbe. U Vranjicu se nalazi najveći morski akvarij u Hrvatskoj.

Brojne su znamenite osobe obilježile povijest Solina poput don Frane Bulića, uglednoga hrvatskog arheologa i povjesničara, don Lovre Katića, svećenika, povjesničara i publicista, Joze Kljakovića Šantića te Vjekoslava Paraća, poznatih solinskih slikara.

U tradicionalna jela spadaju pastrve i anguje (jegulje). Najpoznatiji suvenir grada Solina je glava djevojke, takozvana „Solinjanka“, vjerojatno carice Plautila, ali i ostali tradicionalni suveniri koje izrađuje restauratorska radionica Zvonimir Solin.

Više informacija na stranicama Turističke zajednice Grada Solina.