Blog
02. 02. 2016 @

Općina Klis

Kategorija: turistička ponuda GPS: LAT: 43.5610490106 / LONG 16.5283710044

Klis je naselje i općina smještena 10 kilometara sjeverno od Splita. Nastalo je podno srednjovjekovne tvrđave, predstavlja ključ Dalmatinske zagore i teži postati središnja os turističke promocije unutrašnjosti Dalmacije. Pored tvrđave, koja predstavlja jednu od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i baroknih fortifikacijskih cjelina u Hrvatskoj i Europi, poznat je po povijesnoj postrojbi „Kliški uskoci“ koja kontinuirano djeluje na očuvanju tradicije. Zbirka starog oružja „Kliških uskoka“ zaštićena je kao pokretno kulturno dobro, a postrojba posjeduje još i povijesne odore te organizira manifestacije s ciljem rekonstrukcije uskočke bitke za Klis.

Osim bogate kulturne baštine, turističku ponudu Općine Klis čine i sadržaji aktivnog odmora  - biciklističke staze, pješačke tematske ture i penjanje uz atraktivne stijene. Klis ima gotovo 200 kilometara označenih biciklističkih staza koje za posjetitelja predstavljaju jedinstveni doživljaj zahvaljujući spoju prirode, baštine i topografije. Izdvajamo biciklističku rutu koja od tvrđave Klis vodi do izvora rijeke Jadro, izletišta na kojem je moguće vidjeti nesvakidašnje preklapanje slojeva ekologije, kulturne baštine i industrije. Među pješačkim tematskim turama vrijedi posjetiti rimske puteve, od kojih čak tri vode iz Solina prema Klisu, a najsačuvaniji su na predjelu arheološkog lokaliteta Klapavice - Kurtovići. Dionica rimske ceste na navedenom predjelu, zajedno s onom u Dugopolju, obuhvaća 2 km rimske ceste koja je iz Salone preko Klisa i dugopoljske visoravni vodila u unutrašnjost Dalmacije. Cestu je prvom desetljeću prvog stoljeća sagradio carski namjesnik Publije Kornelije Dolabela, a to je ujedno bila i prva cesta sagrađena na ovom prostoru. Upotrebljavala se do 7. stoljeća te je u tom periodu često bila popravljana i nadograđivana sporednim pravcima. Danas je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro zajedno sa samom tvrđavom te prijamnom zgradom na željezničkoj postaji Klis, pratećim objektom uskotračne željezničke pruge Split–Sinj koja je značajna u pregledu industrijske baštine s početka 20. stoljeća. Ukoliko se želite upoznati s tradicijskim graditeljstvom koje je oblikovalo kulturni krajolik Dalmacije, posjetite selo Nisko s lokalitetima Dubočica i Rajčica. Ako pak preferirate penjačke aktivnosti, na stijeni imena Markezina greda možete se okušati u svim tipovima penjanja .

Među lokalnim stanovništvom Klis je najpoznatiji po tradicionalnom jelu janjetine s ražnja, koja nesumnjivo predstavlja prvu gastronomsku asocijaciju na Klis.

Virtualna šetnja kliškom tvrđavom.

Fotografija preuzeta s: http://www.kliskiuskoci.hr/