Blog
02. 02. 2016 @

Općina Dugopolje

Kategorija: turistička ponuda GPS: LAT: 43.582222 / LONG 16.598889

Dugopolje je općina u predvorju Dalmatinske zagore, udaljena u 15 km od grada Splita, županijskog središta i najvećeg grada na hrvatskoj obali. Ima idealan geoprometni položaj jer se nalazi na sjecištu državne autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik koja spaja sjever i jug Hrvatske te županijske brze ceste D1 Split-Sinj koja povezuje obalu i unutrašnjost Srednje Dalmacije. Dugopolje se nalazi na samom izlazu za grad Split s autoceste A1, udaljeno je svega 28 km od međunarodne zračne luke Split-Kaštela te 18 km od međunarodne putničke luke Split i željezničkog kolodvora Split. Najatraktivnije destinacije na obali Srednje Dalmacije udaljene su pola sata (Trogir, Omiš) do 45 minuta vožnje automobilom (Makarska rivijera), a na približno jednakoj udaljenosti nalaze se i biseri Dalmatinske zagore i Cetinskog kraja – gradovi Sinj, Trilj i Vrlika.

Turistička djelatnost na području općine je na samom početku, ali ima veliki potencijal u aktivnom i sportskom turizmu. Prirodne ljepote ovog područja očituju se kroz netaknutu prirodu sjevernih padina planine Mosor i špilju Vranjaču u naselju Kotlenice – zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. Biciklizam, trekking, planinarenje samo su neke od aktivnosti kojima se možete baviti u ovom dijelu Dalmatinske zagore. U tijeku je izgradnja i opremanje triju biciklističkih odmorišta na lokalitetima Rimska cesta, lokva Dračanica i Kutska strana. Odmorišta će imati poluzatvorene ''kućice'' veličine 12 m2, klupe i stolove, info-table s biciklističkim kartama te pribor za servisiranje bicikala. Također, Turistička zajednica općine Dugopolje zajedno s partnerima iz Klisa, Sinja, Trilja i Vrlike razvijaju biciklističku signalizaciju na području Dalmatinske zagore. Početna točka biciklističkih staza na području općine Dugopolje nalazit će se preko puta Kapelice Gospe u dnu polja.

Nogometni stadion SC ''Hrvatski vitezovi'' u gospodarskoj zoni Podi-Dugopolje mjesto je održavanja brojnih priprema, turnira, akademija i nogometnih škola domaćih i inozemnih klubova dok gospodarska zona Podi-Dugopolje nudi svojim gostima brojne shopping i outlet centre, restorane, trgovine hrane, namještaja, pokućstva. Idealna polazišna točka za izlete u prelijepu prirodu Dalmatinske zagore upravo je Dugopolje, o čemu svjedoči i izgradnja multifunkcionalnog Centra za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije.

Dugopolje je kao i svaki dio Dalmatinske zagore poznat po kvalitetnoj domaćoj hrani. Gosti imaju priliku uživati u hrani koja je podigla generacije naših predaka, a pruža okrjepu u svako doba godine; pršut i ostali domaći suhomesnati proizvodi, domaći kozji i kravlji sir, teletina ispod peke, janjetina s ražnja, odojak s ražnja uz nezaobilazno domaće vino i domaću rakiju.

O turističkim sadržajima Općine Dugopolje saznajte više na stranicama Turističke zajednice.