Blog
02. 02. 2016 @

Grad Trilj

Kategorija: turistička ponuda GPS: LAT: 43.619167 / LONG 16.723611

Izvanredan položaj između priobalja i dublje unutrašnjosti te izgrađena autocesta Zagreb-Split-Dubrovnik, koja prolazi triljskim krajem, stavlja ovaj prostor nadohvat svim važnijim turističkim rutama. Time se u žarište nanovo stavlja područje koje je oduvijek bio sjecište najvažnijih pravaca šire regije. Naime, uz obale rijeke Cetine, na mjestu najpogodnijeg i najvažnijeg prijelaza preko Cetine još od prapovijesti te kasnijeg raskrižja važnih rimskih prometnih pravaca prema Saloni, Naroni i Argentariji, nalazi se centar današnjeg grada koji broji oko 5500 stanovnika. Triljski kraj obiluje prekrasnim krajolicima i značajnom kulturnom baštinom. Na obližnjem Gardunu pronalazimo od rimski vojni logor Tilurij, tvrđavu Nutjak koja od 15. stoljeća stražari nad kanjonom rijeke Cetine, te utvrdu Čačvina koja je nadzirala prometne pravce a podignuta je u 14. stoljeću na hridi koja se i danas naziva „Gradina“. Muzeja triljskog kraja čuva arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i numizmatičku zbirku s artefaktima  koje svjedoče o povijesti i značaju ovog kraja.

Osim kulturnog turizma, Trilj nudi i pregršt mogućnosti za aktivni i avanturistički turizam, pa se ističu aktivnosti poput raftinga, canyoninga, kajakinga i kanu safarija na Cetini, jahanja, planinarenja, biciklizma i pješačenja.

Bogata gastronomska baština triljskog kraja očituje se u širokom spektru izvornih jela očuvane recepture, prenošene s koljena na koljeno od naših baka i djedova. U tradicionalna jela ubrajaju se cetinske pastrve, žabe i rakovi, arambašići, janjetina na lešo, teletina ispod peke, pulestar (mladi pijevac) ispod peke, koštradina, divljač, pršut, ovčji, kozji i kravlji sir (mladi, tvrdi, iz mješine) uštipci itd.

Tradicija triljskog kraja, njegov bogati društveni životi svakodnevnica nepresušan su izvor motiva za suvenire. Najupečatljiviji suvenir, a ujedno i jedan od simbola grada je „Grotulja“, odnosno niz oraha povezanih u ogrlicu. Prema legendi, ukoliko se mladiću svidi djevojka za poklon joj kupuje grotulju i stavlja joj je oko vrata. Prihvaćanje grotulje znak je prihvaćanja mladićeve ljubavi. To je običaj koji se njeguje od davnina, a unatoč njenoj izvornoj simbolici grotulju danas rado kupuju svi naraštaji.

Saznajte više na stranicama Turističke zajednice grada Trilja.