Blog
13. 03. 2016 @ Antonija Eremut

Studentski prijedlozi prostoru rimskog vojnog logora na Gračinama

Kategorija: članci

Rimski vojni logor nalazi se na području Gračina. Potencijal lokacije čine obližnja OŠ Ivane Brlić Mažuranić s preko 500 učenika, samostan i muzej na Humcu, te kupalište na rijeci Trebižat. Intervencija je moguća u zoni II, odnosno na pristupnoj šetnici označenoj crvenom linijom. Cilj je lokalitet učiniti dostupnim i prepoznatljivim lokalnom stanovništvu i privremenim posjetiteljima (turistima).

Grupa SpomenARH predlaže intervenciju koja odaje počast slučajnim pronalazačima razasute baštine (arheolozima amaterima). Njihova imena i pronalasci ostali su sačuvani u pisanom obliku u zagubljenom, ali pronađenom Spomeniku, a autori ih ispisuju na pločama koje posjetitelja usmjeravaju na istražene ostatke logora. Intervencija ujedno predviđa da se novi pronalasci mapiraju i dokumentiraju u digitalnom obliku na participativan način, uz podršku stručnjaka. Na ovaj način lokalno stanovništvo dobiva mogućnost emotivnog vezivanja uz lokalitet.

Grupa Portal vojni logor tretira kao javni prostor grada. Na lokaciji se već nalaze tragovi njegova improviziranog korištenja u navedenoj funkciji. Nizom pravokutnika ostvaruje se ceremonijalni pristup lokalitetu s kadriranjem samog spomenika. Elementi urbane opreme su mobilni čime je omogućen suživot budućih arheoloških iskapanja i javnog korištenja prostora koji vodi ka zajedničkom cilju, to je javni arheološki park

Grupa Vox historiae na lokaciju intervenira zvukom. Duž šetnice postavljaju metalnu zvučnu traku koja omogućava interaktivnost, imaginaciju i igru, ali i oživljava zvuk hoda rimskih vojnika. Intervencija stvara tjelesni iskustveni podražaj, a rezoniranje zvučne trake je stupnjevano i stvara dinamiku. Intervencija lokalitetu doslovno i figurativno vraća glas.

Grupa Putokazi vojni logor sagledava teritorijalno, kao geostratešku točku između Salone i Narone, čime je u skladu s osnovnim postavkama projekta. Na pristupnu šetnicu stavljaju panele, suvremene miljokaze, čiji smjer upućuje na Salonu i Naronu te njihovu udaljenost. Pogled proširuju mirisom eteričnog bilja koje je bilo zastupljeno u doba Rima i danas, čime se uspostavlja veza između prošlosti i sadašnjosti.