Blog
02. 01. 2016 @ Antonija Eremut

Studentska radionica u Solinu

Kategorija: članci

U Solinu, 4. listopada 2015. godine s početkom u 17 sati održala se javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na ušću rijeke Jadro, nastalih za vrijeme radionice studenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radionica je započela u četvrtak, 1. listopada, a sudionici su radili u multidisciplinarnim grupama sastavljanima od studenata arhitekture, umjetničke akademije i povijesti umjetnosti. Predstavljanje je biti participativno - sudionici su komentirali predložene radove i glasovali za onaj koji su smatrali najuspješnijim.

Radionica je jedna od aktivnosti EU projekta CONNECTING SEPARATED, koji se zasniva se na povezivanju Solina i Ljubuškog kao gradova slične veličine, broja stanovnika i nedovoljno vrednovanih potencijala kulturne i prirodne baštine. Početna, materijalna poveznica je rimska cesta kojom su ovi gradovi bili povezani još u antičko doba, a koja je vodila od Salone, preko Bigestea (današnjeg Ljubuškog) do Narone. Mapiranje kulturne i prirodne baštine nastale duž navedene trase u svim povijesnom razdobljima osnova je za interpretaciju i povezivanje u koherentan, lokalnom stanovništvu i turistima zanimljiv narativ i atrakciju.

Na radionici je sudjelovao ukupno 21 student, 7 stručnih mentora (arhitektura, pejzažna arhitektura, povijest umjetnosti, arheologija …) te brojni gostujući predavači i kritičari, a zadatak je bio osmisliti urbanu intervenciju koja će privući posjetitelje na zaboravljeni i zanemareni izlaz Solina na more. Najuspješnije studentsko rješenje "Četiri točke", koje interpretira 4 važna sloja lokacije - arheologiju, moćvaru, luku i industriju izvest će se na ljeto 2016. godine na šetnici. Uređenje se financira u sklopu samog projekta CONNECTING SEPARATED.

Mjesto nekadašnje salonitanske luke još uvijek je slabo istraženo, slabo pristupačno i neatraktivno, prvenstveno zahvaljujući prometnoj i industrijskoj infrastrukturi. Prostor je vrlo kompleksan, ali istovremeno i izazovan iz ekološke, urbanističke i sociološke perspektive. Grad Solin je izgubio adekvatan kontakt s rijekom i lukom, a ovo je inicijalni korak u procesu razvijanju novog odnosa.