O projektu

Projekt Connecting Separated (Povezivanje razdvojenog) polazi od rimske ceste koja je spajala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid kod Metkovića). Sam naziv označava mapiranje i povezivanje razasute kulturne i prirodne baštine, gradova i ljudi u koherentan narativ tematske rute, koja ima ulogu materijalne i simboličke poveznice Solina i Ljubuškog, ali i čitavog pograničnog područja.


Projekt traje 24 mjeseca i provodi se kroz 3. poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Ukupne je vrijednosti 455.737,53 EUR, od čega 82,83% iznosi financiranje EU. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, a partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke - HERAG.


Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive turističke ponude - rute rimske ceste s baštinom koja je uz nju nastajala u svim povijesnim razdobljima, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turizma prekograničnog područja.